2010. július 3., szombat

SE szerint a világ

Ha a kubisták szemléletemódját nagyon leegyszerűsítjük, azt mondhatjuk, szerintük a világ geometriai formákból áll össze/geometriai formákká bontható szét. Nézzük csak meg Cezanne kései csendéleteit, olyikat akár körzővel, vonalzóval is készíthette volna.

(A képet innen másoltam ide.)
Ennek megfelelően felfedeztem némi kubista beütést a horgo-blogos játék utolsó feladataiban.
Na jó, az első két feladat csak ujjgyakorlat volt, hogy nagy biztonsággal elsajátíthassuk a különféle pálcákat. Mikor látták a szervezők, hogy ez jó, nehezítettek a dolgon, és jött a legtökéletesebb forma a kör. Aminek ugye semmiféle kilógó része, nyúlványa nem lehetett. Térbe azonban fejleszthettük, hiszen a gömb még tökéletesebb alapforma.
"És láták, hogy ez (is) jó", tehát nehezítettek a dolgon: jött a négyzet. Itt már jobban oda kellett figyelni, hogy ne csámpuljon el, de még mindig viszonylag könnyen megoldható volt. Sőt ezt is szabad volt térbelivé fejleszteni - láttunk is helyes Rubik-kockát meg ceruzatartót ..., az ember leleményesség végtelen.
És láták a szervezők, hogy ez is könnyen megoldható vala, (meg különben is folyton nyüszítenek a versenyzők a nagy szabadság mián), hát nehezítsük meg a dolgukat! Jött a háromszög. Amihez már leszámolható minta is járt. "Most mutassátok meg, mennyire vagytok kreatívak!"- járhatott a szervezők fejében, és bevallom, számomra nem egyszerű a megoldás. Először is kell készíteni (nekem legalább is) 32 háromszöget. Vagy még többet - míg azt nem gondolom, ez már vállalható. Utána valami jó ötlettel kell előállni, ami elég nagy durranás, mert hát háromszöget mindenki tud készíteni (ha eleget gyakorolja). Szóval van még egy kis idő, hogy valami jó kis ötlet kipattanjon a fejemből. (Már motoszkál...) Addig is összeraktam a világképet:
A világ vonalakból, körökből,


(szabályos vagy kevésbé szabályos) négyszögekből (ezt persze torzítja a felfüggesztés)


és háromszögekből áll.

(Kimaradt valami?)
Ha ezeket egy koszorúra felfüggesztjük, összeáll az univerzum. :o)))) Ha messzebbről fényképezem, jobban látszana a gyűrű, ami ugye újabb kör, meg a függőleges vonalak, amiken lógnak a cuccok,...De nem mentem messzebb, mert így is sok sejlik át az üveg mögötti káoszból. :o) Pedig most a rendezett világ megismerése a cél.


És végül van egy kérdésem: Mi a foglalkozása annak az anyukának, akinek a kisbabája ezt a mobilt kapja. :o))

1 megjegyzés:

  1. Jót kacagtam, köszike :)))))) Végülis a világ leegyszerűsítve tényleg csak ennyi :)
    Hmmmm, talán csillagász?

    VálaszTörlés