2012. március 30., péntek

Csodálatos világ



Ja, nem: tökéletes világ. Altair játékot indított, amelyben hetente feltesz egy kérdést, és kíváncsi a válaszokra.
A kérdés, milyen lenne a tökéletes világ. Ha aktualizálni akarnék, azt mondanám, olyan, ahol a Tíz parancsolat erkölcsi felhívásainak megfelelve élnénk.  Nem hazudnánk, nem lopnánk stb. És akkor nem lenne erkölcsi válságban az ország. Duplán. Vagy mi.
Szóval a kérdés. Érdekes volt, hogy tavaly a felettébb okos tizedikeseimnek is erről kellett értekezniük az egyik órán. Nos, a néhány szokványos "nem lenne háború, betegség, a zemberek szeretnék egymást" válasz mellett nagyon sokan azt írták, hogy nem lenne jó egy olyan világban élni, ahol nincs semmi rossz. Illetve ha minden rózsaszín, akkor az emberek egyformák, márpedig az a jó, ha sokfélék vagyunk. De legyenek szabályok, amelyeknek meg kell felelni, és amelyek a többség javát szolgálják.  Valahogy a demokrácia elve fogalmazódott meg a válaszaikban.  És evvel teljesen egyet kellett értenem. Egyébként meg számomra az lenne a tökéletes, ha úgy élhetnék, ahogya River Cottage-i Hugh Akárki él. Békében önmagával és nagy tisztelettel a természet iránt. És ha sok ilyen lenne, már egy kicsit jobb lenne a világ.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy játszol velem. :o) Én is valami ilyesmire jutottam, és van még remény, ha vannak még okos gyerekek, akik tényleg elgondolkodnak a válaszon. :o)

    VálaszTörlés
  2. most cinikus leszek, bocs:
    egy tökéletes világban Hugh is úgy élne VALÓBAN, ahogyan az epizódok bemutatják...

    VálaszTörlés
  3. Persze, nyilván megrendezettek a dolgok, de milyen szép lenne, ha valóban így élhetnénk.
    Nekem például szimpatikus az angoloknak az a kezdeményezése is, hogy nem fogyasztanak semmit, amit nem 100 mérföldön belül termeltek meg. (Mondom én a koffeinfüggő. :o) )

    VálaszTörlés